Geschiedenis

Rijvereniging Vrij & Blij te Bemelen is opgericht in 1974. Vrij en Blij begon meteen in het eerste jaar al heel ambitieus met een oriëntatierit in Bemelen te organiseren. In 1984 werd hier een jaarlijkse koetsentocht aan toegevoegd. De laatste jaren zijn deze twee tochten samengevoegd.

Molenfeesten Gasthuis Bemelen 1982

Tijdens de molenfeesten werd Vrij en Blij uitgenodigd om mee te doen aan dit grote evenement. Er werd een carrousel  groep opgericht.

Destijds kon je niet zomaar een kant-en-klaar carrouselprogramma  vinden. Wel waren een paar figuren bekend vanuit de landelijke rijvereniging. Urenlang zaten we met dubbeltjes en kwartjes over papier te schuiven om van de figuren  “van hand veranderen en doorlaten” en “de molenwieken” etc  een passend patroon te maken.

geschiedenis_actie3

De ruiters en paarden hadden ook geen ervaring met figuren rijden. Onder leiding van Jean Doijen werd er urenlang  geoefend en “gevreigeld” als de figuren maar niet lukten.

geschiedenis_actie2

Onze beste ruiters Pierre en Ellie (met geleend paard) reden voorop. De andere paarden werd gerangschikt naar kleur en maat. Dus de twee schimmelmerries van José en Micheline naast elkaar. Voor het oog wel mooi, maar deze merries zagen elkaar niet graag en bij elke samenvoeging van secties  gingen de oren plat, de tanden bloot en knalden de merries half steigerend op elkaar. Naast elkaar en door elkaar rijden was  voor iedereen moeilijk , bij het van hand veranderen en doorlaten moesten vooral  de knieën van de amazones  het ontgelden. De scherpe knieën van Jean en  Silvain werden heel berucht.

Toch werd het een succes ! Met 16 paarden en alle ruiters chic in tenue werd er een mooie voorstelling gegeven.

Welkom in Bemelen